Laventelilullan ensimmäinen asukas oli Bullgrin's Hint Of Respect eli Unto, Untamo Unikamelinakin tunnettu brindle bullmastiffiuros, joka oli uskomattoman kekseliäs kultakimpale ja hurmuri, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Unton jälkeen tiluksille muutti rokkistara Skotlannin nummilta, Ardhub Lemmy Bee Toogood, kavereiden kesken Lemmy. Laskelmoiva, hurmaava ja älykäs mies jonka punaista rintaa koristi valkoinen L-kirjain. Hoitopoikasena täällä asui Ardhub Glenfiddich eli Angus eli Masa Pallopää. Hurmaava hölmö joka liikkui kuin rasvattu salama.
Nyt täällä huseeraa Bullgrin's Soul Animal eli Otso. Tunnetaan myös nimillä Herra Tiikerihai, Pikku-Piraija tai Piri-Ritari, riippuu päivästä ja kellonajasta mitä nimeä käytetään. Tarkkaavainen, reipas, rasavilli ja hurmaava brindle pakkaus joka on syntynyt bensaa suonissaan.

torstai 11. maaliskuuta 2010

Jalostusstrategiaesitys

Jos et ole vielä allekirjoittanut adressia liittyen koirien jalostukseen, lukaise teksti ja anna äänesi kuuluviin.
Klikkaamalla tästä pääset allekirjoittamaan adressin.
Seuraava teksti on suora lainaus Sanna Vakkilaisen postista:

Hei,
Joko olet huomannut netissä seuraavan adressin?? Jos et, käy tutustumassa ja kanna kortesi kekoon jotta tavoitteellinen rotukoirien jalostus voi Suomessa jatkua ja kasvattaja saa edelleen päättää tekemistään yhdistelmistä PEVISA:n ja jalostuksen tavoiteohjelman antamissa rajoissa. Adressi luovutetaan Kennelliiton hallitukselle ja allekirjoittaaksesi sinun ei tarvitse olla kasvattaja. Löytyykö ystäväpiiristäsi koiraihmisiä, jotka haluavat jatkossakin ostaa rekisteröidyn suomalaisen pennun? Välitä tieto heillekin. Strategiaehdotukseen on nykymuodossa sisällytetty useita pakkoja vaikka strategian kuulluu olla linjaus ja suositus. Pakolliset DNA-määritykset, geenitestit, siemennyskiellot ym lisäävät kohtuuttomasti kasvatustyön kustannuksia ja pentujen hintaa.

Suomen Koirankasvattajat ry (Sukoka) vastustaa Suomen Kennelliiton esitystä uudeksi jalostusstrategiaksi.

Lue alla oleva! Allekirjoita ja vaikuta!

Jalostusstrategiaesitys ehdottaa mm.
Keinosiemennystä käytetään vain koirille, jotka ovat aiemmin lisääntyneet normaalisti. (HUOM! Kasvatuksessa tulee suosia luonnollista astutusta joten idea on hyvä, mutta... Samaan aikaan SKL edellyttää sijoitusnartulle yhtä pentuetta ja vaatii geneettisen monimuotoisuuden lisäämistä. Mikäli strategia toteutuu ehdotettuna, ei sijoitusnarttua voi siementää esim. pakastetulla tuontispermalla sillä kyse on tod.näk. koiran ensimmäisestä pentueesta! Myöskään oman nartun ensimmäistä pentuetta ei voi toteuttaa tuontispermalla eikä myöskään sillä pakasteella, jonka kasvattaja on 10 vuotta sitten tallentanut juuri tätä yhdistelmää ajatellen)

Pitkäikäisyys
Jalostukseen käytetään mahdollisimman pitkäikäisistä suvuista polveutuvia koiria. Roduissa, joilla on jalostustietojärjestelmän mukaan kahdeksan vuotta alhaisempi keskimääräinen elinikä, tulee jalostukseen käytettävän koiran isovanhempien sekä näiden sisarusten ja vanhempien eliniän olla pitempi kuin rodun keskimääräinen elinikä. (On luonnollista pyrkiä käyttämään pitkäikäisiä sukuja. Voitko kuitenkin olla varma, että löydät helposti jalostuskoiria joiden KAIKKI isovanhemmat, niiden KAIKKI sisarukset ja vanhemmat ovat eläneet pidempään kuin rodun keskimääräinen elinikä?)

Pienissä populaatioissa, joiden rekisteröintimäärät jäävät alle 250 viiden
vuoden tarkastelujaksolla, yhdellä uroksella tulisi elinaikanaan olla korkeintaan 2-3 pentuetta. (Mitä jos koira jättää todella hyvää jälkeä ja parantaa esim. rodun terveyttä?)

Jalostukseen suositellaan käytettäväksi yhdistelmiä, joissa yksittäinen koira ei viiden sukupolven ajalla esiinny useammin kuin kerran (HUOM! Käytännössä kasvattaja voi enää ollenkaan jalostaa linjaamalla. 0% sukusiitosprosentti ei mitenkään takaa sitä että pennut ovat aina terveitä ja elävät pitkään. Jos näin olisi, ei sekarotuisissa olisi koskaan mitään vikaa tai sairautta ja näinhän ei ole.)

Kaikkien pentueiden polveutuminen varmistetaan, jotta jalostusvalinta perustuu
paikkansapitäviin, koirakohtaisiin tuloksiin eri ominaisuuksista. (HUOM! Jokainen pentue on DNA-testattava)

Jotta potentiaalisten jalostuskoirien omistajat saadaan tavoitettua, Kennelliitto lisää koirien myynnissä käytettävään kauppakirjalomakkeeseen rastitettavan kohdan, jolla pennunostaja sallii Kennelliiton luovuttaa nimensä ja yhteystietonsa jalostuskoiraa etsivälle kasvattajalle. (Kykenetkö luovutusikäisestä pennusta näkemään tuleeko siitä jalostuskoira vai ei? Kykenetkö näkemään koiran terveystuloksia 7 viikon ikäisestä pennusta?)

1 kommentti:

Rea kirjoitti...

Käytiin jo :D